S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Velikonoční dobroty

05.03.2017

Velikonoční dobroty

Napečte koledníkům sladké zákusky

Madlenky jako vejce natvrdo

Madlenky jako vejce natvrdo
Příprava:
150 minut + 10 minut pečeníMadlenky jako vejce natvrdo

Pro 4 osoby

Těsto:
• 4 vejce
• 175 g cukru krystal
• 1 citron
• 230 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 110 g rozpuštěného másla
• hrubá mouka na vysypání

Poleva:
• 2 lžičky másla
• 8 lžic horké vody
• 350 g cukru moučka
• žluté barvivo
• 2 lžíce citronové šťávy

1. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Těsto necháme alespoň 2 hodiny v ledničce.

2. Formičky na madlenky nebo na pracny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem asi do dvou třetin. Rozehřejeme troubu na 180°C a necháme těsto ještě 15 minut odpočívat. Pečeme 10-12 minut. Ještě teplé madlenky vyklopíme a necháme vychladnout.

3. Máslo necháme rozpustit, přilijeme s horkou vodou do moučkového cukru a vymícháme bílou polevu. Třetinu oddělíme a obarvíme potravinářským barvivem dožluta, přidáme citronovou šťávu. Madlenky zdobíme nejdřív bílou a pak žlutou polevou.

 

Velikonoční kuřátka

Potřebujeme

  • balíček dětských piškotů
  • čokoládovou polevu
  • kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení

na náplň

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • citronovou šťávu

velikonoční kuřátka

Jak na to

Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citronovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.

Varianta: Hotová kuřátka máčíme v polevě, do které vtiskneme červený hřebínek a žlutý zobáček. Ty předtím vyřízneme z kandovaného ovoce. Oči naznačíme bílou polevou, cukrovými korálky apod.

Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.

Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.

Dortíčky z čokoládové pěny s rybízem

 


Přísady pro 4 osoby:
2 vejce
50g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
kůra z ½ citronu
1 lžička pomerančové kůry SONNENTOR
50 g rozpuštěného másla
40g hladké mouky
20 g kakaového prášku
100 g rybízového džemu

Bílá pěna:
200 g bílé čokolády, 2 vejce, 2 cl bílého rumu
200 ml smetany, 3 plátky želatiny

Tmavá pěna:
100 g hořké čokolády, 1 vejce, 2 cl pomerančového likéru
2 plátky želatiny, 1 / 8 l smetany
Rybízová čepička:
100 ml ovocného rybízového koncentrátu SONNENTOR, 4 plátky želatiny

Příprava:
1. Vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou. Následně přimíchejte mouku, kakaový prášek a rozpuštěné máslo. Těsto vylejte na plech vyložený pečícím papírem v 1/5 cm vrstvě a pečte asi 10 minut při teplotě 170 ° C.
2. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Namočte želatinu ve studené vodě, vejce vyšlehejte nad vodní párou, pak šlehejte, dokud hmota nezchládne. Želatinu dobře vymačkejte, zahřejte s rumem a nechte v něm želatinu rozpustit. Toto vmíchejte spolu s čokoládou do rozšlehaných vajec. Následně jemně vmíchejte smetanu vyšlehanou do polotuha.
3. Z upečeného piškotového těsta vykrojte kroužky a položte je na dno kulatých formiček vysokých asi 6-8 cm, potřete rybízovým džemem, zalejte asi 2 cm vrstvou bílé pěny a dejte schladit.
4. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Namočte želatinu ve studené vodě, vejce vyšlehejte nad vodní párou. Želatinu dobře vymačkejte, zahřejte s pomerančovým likérem a nechte v něm želatinu rozpustit. Toto vmíchejte spolu s čokoládou do rozšlehaných vajec. Následně jemně vmíchejte smetanu vyšlehanou do polotuha.
5. Vyndejte formičky z ledničky a na bílou vrstvu nalejte opět 2 cm tlustou vrstvu tmavé pěny, vychlaďte a poté opět vrstvu bílé pěny. Dejte na 6 hodin do chladna.
6. Želatinu namočte ve 100 ml studené vody, pak zahřejte s rybízovým koncentrátem a za stálého míchání nechte zchladit. Následně nalejte na povrch bílé pěny a dejte ještě na 30 minut do chladna. Dortíčky uložte na talíř, odstraňte formičky a dozdobte lístky máty.

Velikonoční vanilkové cupcakes

SUROVINY

Korpus: 
120 g změklého másla
130 g krupicového cukru
3 vejce
60 ml mléka
100 g hladké mouky
95 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
  zrníčka z poloviny vanilkového lusku
špetka soli
  zdobení (cukrové kytičky, lístečky, berušky…)
Krém: 
210 g moučkového cukru
110 g másla
2 lžíce mléka
  zrníčka z poloviny vanilkového lusku

1

Máslo na korpus ušleháme s cukrem. Přidáme vejce a mléko. Poté i oba druhy mouk, prášek do pečiva, sůl a zrníčka z poloviny vanilkového cukru.

2

Umícháme hladké těsto, které vlijeme do ¾ papírových košíčků, kterými jsme si vyložili formu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 20 minut.

3

Mezitím si připravíme krém. Máslo důkladně vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zrníčky z vanilkového lusku. Krémem naplníme zdobicí tuby a naneseme ho na vychladlé bábovičky. Cupcakes dozdobíme podle své vlastní fantazie!

Velikonoční anglický dort Simnel

SUROVINY

200 g moučkového cukru
60 ml pomerančového likéru (Cointreau)
200 g změklého másla
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
300 g brusinek
2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
100 g rozinek
80 g meruňkového džemu

1

Změklé máslo, moučkový cukr, vejce, citronovou šťávu a pomerančový likér vyšleháme. Přidáme oba druhy mouky, prášek do pečiva, mletý zázvor, koření a sůl. Zamícháme a přidáme rozinky, brusinky, kakao a mleté mandle.

2

Těsto vlijeme do formy. Pečeme při 170 °C 45 minut.

3

Korpus potřeme ze všech stran meruňkovým džemem. Marcipánovou hmotu rozdělíme napůl. Z jedné poloviny vyválíme plát, který rozložíme na dort. Z druhé poloviny uděláme kuličky, kterými dozdobíme dort.

4

Dort na závěr zasypeme kakaem a moučkovým cukrem.

 

 

 

 

Velikonoční hnětynky

Ingredience

  • Linecké těsto:
  • 300 g hladká mouka
  • 100 g cukr moučka
  • 200 g hera
  • Bílková poleva:
  • 1 bílek
  • 100 g cukr moučka
  • pár kapek citronové šťávy
  • Čokoládová poleva:
  • 1 čokoláda na vaření
  • kousek ztuženého tuku
  • trocha cukrového zdobení
  • Postup přípravy

    1. Z hladké mouky, cukru moučky a hery uhněteme těsto. Dáme do sáčku a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout. 

    2. Většími vykrajovátky vykrajujeme tvary. Upečeme dozlatova. Zdobíme bílkovou a čokoládovou polevou  a cukrovým zdobením.

      broskvičky

       

      3 vejce •

      3 lžíce krupicového cukru

      • 4 lžíce polohrubé mouky

      krém:  125 g másla • 200 ml mléka • 0,5 sáčku vanilkového pudinku • broskvový kompot včetně nálevu

      Vejce vyšlehejte s cukrem a do pěny zlehka vmíchejte po částech mouku. Těsto rozdělte lžící do formiček určených na pečení vánočních perníkových koulí, jež jste vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Neplňte je až po okraj! Naplněné formičky uložte na plech a vložte do trouby (kousky se pečou při 180 ºC dorůžova).

      Po vyjmutí z trouby horké polokoule z formiček vyklopte (můžete si pomoci lžičkou), nechte je vydýchat a jejich středy opatrně vydlabejte (opět se osvědčila lžička). Připravte si krém, tady je recept: Pudinkový prášek smíchejte se lžící cukru, zalijte mlékem, uvařte za stálého míchání pudink a nechte jej pod fólií vychladnout, aby se na něm nevytvořil škraloup.

      Po lžících jej pak zašlehejte do našlehaného másla, vmíchejte nadrobno pokrájené kompotované broskve a krémem vždy dvě vydlabané polokoule naplňte a spojte. Trochou krému uhlaďte spoje. Slepené koule potřete šťávou z kompotu obarvenou trochou červené potravinářské barvy (přidat lze i rum), každou hned obalte v krupicovém cukru a vložte do papírového košíčku.

      Velikonoční linecké cukroví

      Linecké těsto:

      300 g hladké mouky

      200 g tuku na pečení

      70 g cukr moučka

      2 žloutky

      marmeláda

      cukr moučka

      vanilkový cukr na obalení

      • Z těsta vyválíme a vykrajujeme formičkou vajíčka. Jinou menší formičkou (kačenka, zajíček, beránek) vykrajujeme středy. Polovina vajíček zůstane plná.

      • Vajíčka upečeme a vychladlé plné vajíčko potřeme marmeládou.

      • Vykrojené vajíčko dáme horní stranou do cukru a ke kolečku s marmeládou přilepíme.
        Linecké těsto můžeme použít své oblíbené.
        Vykrájené tvary - kačenka, zajíček, atd.- upečeme, slepíme marmeládou a obalíme v cukru.

        Plněná kokosová vajíčka

       

      1. 

       

      rozinky 50 g  rum 50 ml

      Rozinky namočíme na 24 hodin do rumu.

       

      2. 

       

      kokos strouhaný 100 g  cukr práškový 50 g  máslo 120 g

      Do mísy dáme kokos, cukr a nakrájené máslo. Vypracujeme měkkou hmotu.

       

      3. 

       

      Vmícháme scezené rozinky a vložíme do chladničky.

       

      4. 

       

      sušienky světlé 300 g  cukr práškový 50 g  máslo 160 g kakao - prášek 30 g

      Sušenky najemno rozdrtíme, přidáme cukr, změklé máslo, kakao a rum z rozinek.

       

      5. 

       

      Vypracujeme měkkou hmotu a uložíme do chladničky. Po krátkém zchlazení vytvarujeme 34 kusů stejných kuliček. Pro lepší manipulaci můžeme dát kuličky opět zchladit.

       

      6. 

       

      ořechy lískové 34 ks

      Z bílé kokosové hmoty vytvarujeme 34 kusů malých vajíček. Do každého vajíčka zapracujeme lískový oříšek.

       

      7. 

       

      Z každé tmavé kuličky vytvoříme placku, kterou obalíme bílé vajíčko. Vytvarujeme vajíčka, jak nejlépe umíme. :-)

       

      8. 

       

      Vajíčka vložíme do lednice. Po důkladném ztuhnutí je snadno dotvarujeme...

       

      9. 

       

      kokos strouhaný  cukrářské zdobení - pestré

      ... a obalíme v kokosu nebo v barevném cukrářském sypání.

       

      10. 

       

      Skladujeme v chladničce.

YzFmODR