Madlenky jako vejce natvrdo
Příprava: 150 minut + 10 minut pečeníMadlenky jako vejce natvrdo
Pro 4 osoby
Těsto:
• 4 vejce
• 175 g cukru krystal
• 1 citron
• 230 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 110 g rozpuštěného másla
• hrubá mouka na vysypání
Poleva:
• 2 lžičky másla
• 8 lžic horké vody
• 350 g cukru moučka
• žluté barvivo
• 2 lžíce citronové šťávy
1. Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přimícháme nastrouhanou citronovou kůru, šťávu z citronu, mouku s práškem do pečiva a rozpuštěné máslo. Těsto necháme alespoň 2 hodiny v ledničce.
2. Formičky na madlenky nebo na pracny vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme těstem asi do dvou třetin. Rozehřejeme troubu na 180°C a necháme těsto ještě 15 minut odpočívat. Pečeme 10-12 minut. Ještě teplé madlenky vyklopíme a necháme vychladnout.
3. Máslo necháme rozpustit, přilijeme s horkou vodou do moučkového cukru a vymícháme bílou polevu. Třetinu oddělíme a obarvíme potravinářským barvivem dožluta, přidáme citronovou šťávu. Madlenky zdobíme nejdřív bílou a pak žlutou polevou.
Velikonoční kuřátka
Potřebujeme
- balíček dětských piškotů
- čokoládovou polevu
- kandované ovoce (nebo želé bonbony) na ozdobení
na náplň
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce moučkového cukru
- citronovou šťávu
Jak na to
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny a po troškách přikapáváme citronovou šťávu. Krémem slepujeme vždy dva piškoty.
Čokoládovou polevou označíme oči, z kandovaného ovoce vykrojíme zobáček a hřebínek a přiložíme ke slepeným piškotům.
Hotová tělíčka kuřátek klademe na další piškot potřený krémem. Pro jistotu můžeme ještě kuřátko ke spodnímu piškotu připevnit párátkem.
Dortíčky z čokoládové pěny s rybízem
Přísady pro 4 osoby:
2 vejce
50g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
kůra z ½ citronu
1 lžička pomerančové kůry SONNENTOR
50 g rozpuštěného másla
40g hladké mouky
20 g kakaového prášku
100 g rybízového džemu
Bílá pěna:
200 g bílé čokolády, 2 vejce, 2 cl bílého rumu
200 ml smetany, 3 plátky želatiny
Tmavá pěna:
100 g hořké čokolády, 1 vejce, 2 cl pomerančového likéru
2 plátky želatiny, 1 / 8 l smetany
Rybízová čepička:
100 ml ovocného rybízového koncentrátu SONNENTOR, 4 plátky želatiny
Příprava:
1. Vyšlehejte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou a pomerančovou kůrou. Následně přimíchejte mouku, kakaový prášek a rozpuštěné máslo. Těsto vylejte na plech vyložený pečícím papírem v 1/5 cm vrstvě a pečte asi 10 minut při teplotě 170 ° C.
2. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Namočte želatinu ve studené vodě, vejce vyšlehejte nad vodní párou, pak šlehejte, dokud hmota nezchládne. Želatinu dobře vymačkejte, zahřejte s rumem a nechte v něm želatinu rozpustit. Toto vmíchejte spolu s čokoládou do rozšlehaných vajec. Následně jemně vmíchejte smetanu vyšlehanou do polotuha.
3. Z upečeného piškotového těsta vykrojte kroužky a položte je na dno kulatých formiček vysokých asi 6-8 cm, potřete rybízovým džemem, zalejte asi 2 cm vrstvou bílé pěny a dejte schladit.
4. Hořkou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Namočte želatinu ve studené vodě, vejce vyšlehejte nad vodní párou. Želatinu dobře vymačkejte, zahřejte s pomerančovým likérem a nechte v něm želatinu rozpustit. Toto vmíchejte spolu s čokoládou do rozšlehaných vajec. Následně jemně vmíchejte smetanu vyšlehanou do polotuha.
5. Vyndejte formičky z ledničky a na bílou vrstvu nalejte opět 2 cm tlustou vrstvu tmavé pěny, vychlaďte a poté opět vrstvu bílé pěny. Dejte na 6 hodin do chladna.
6. Želatinu namočte ve 100 ml studené vody, pak zahřejte s rybízovým koncentrátem a za stálého míchání nechte zchladit. Následně nalejte na povrch bílé pěny a dejte ještě na 30 minut do chladna. Dortíčky uložte na talíř, odstraňte formičky a dozdobte lístky máty.
Velikonoční vanilkové cupcakes
SUROVINY
1
Máslo na korpus ušleháme s cukrem. Přidáme vejce a mléko. Poté i oba druhy mouk, prášek do pečiva, sůl a zrníčka z poloviny vanilkového cukru.
2
Umícháme hladké těsto, které vlijeme do ¾ papírových košíčků, kterými jsme si vyložili formu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C 20 minut.
3
Mezitím si připravíme krém. Máslo důkladně vyšleháme s moučkovým cukrem, mlékem a zrníčky z vanilkového lusku. Krémem naplníme zdobicí tuby a naneseme ho na vychladlé bábovičky. Cupcakes dozdobíme podle své vlastní fantazie!
Velikonoční anglický dort Simnel
SUROVINY
Velikonoční hnětynky
Ingredience
- Linecké těsto:
- 300 g hladká mouka
- 100 g cukr moučka
- 200 g hera
- Bílková poleva:
- 1 bílek
- 100 g cukr moučka
- pár kapek citronové šťávy
- Čokoládová poleva:
- 1 čokoláda na vaření
- kousek ztuženého tuku
- trocha cukrového zdobení
-
Postup přípravy
-
Z hladké mouky, cukru moučky a hery uhněteme těsto. Dáme do sáčku a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.
-
Většími vykrajovátky vykrajujeme tvary. Upečeme dozlatova. Zdobíme bílkovou a čokoládovou polevou a cukrovým zdobením.
broskvičky
3 vejce •
3 lžíce krupicového cukru
• 4 lžíce polohrubé mouky
krém: 125 g másla • 200 ml mléka • 0,5 sáčku vanilkového pudinku • broskvový kompot včetně nálevu
Vejce vyšlehejte s cukrem a do pěny zlehka vmíchejte po částech mouku. Těsto rozdělte lžící do formiček určených na pečení vánočních perníkových koulí, jež jste vytřeli tukem a vysypali hrubou moukou. Neplňte je až po okraj! Naplněné formičky uložte na plech a vložte do trouby (kousky se pečou při 180 ºC dorůžova).
Po vyjmutí z trouby horké polokoule z formiček vyklopte (můžete si pomoci lžičkou), nechte je vydýchat a jejich středy opatrně vydlabejte (opět se osvědčila lžička). Připravte si krém, tady je recept: Pudinkový prášek smíchejte se lžící cukru, zalijte mlékem, uvařte za stálého míchání pudink a nechte jej pod fólií vychladnout, aby se na něm nevytvořil škraloup.
Po lžících jej pak zašlehejte do našlehaného másla, vmíchejte nadrobno pokrájené kompotované broskve a krémem vždy dvě vydlabané polokoule naplňte a spojte. Trochou krému uhlaďte spoje. Slepené koule potřete šťávou z kompotu obarvenou trochou červené potravinářské barvy (přidat lze i rum), každou hned obalte v krupicovém cukru a vložte do papírového košíčku.
Velikonoční linecké cukroví
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
200 g tuku na pečení
70 g cukr moučka
2 žloutky
marmeláda
cukr moučka
vanilkový cukr na obalení
-
Z těsta vyválíme a vykrajujeme formičkou vajíčka. Jinou menší formičkou (kačenka, zajíček, beránek) vykrajujeme středy. Polovina vajíček zůstane plná.
-
Vajíčka upečeme a vychladlé plné vajíčko potřeme marmeládou.
-
Vykrojené vajíčko dáme horní stranou do cukru a ke kolečku s marmeládou přilepíme.
Linecké těsto můžeme použít své oblíbené.
Vykrájené tvary - kačenka, zajíček, atd.- upečeme, slepíme marmeládou a obalíme v cukru.Plněná kokosová vajíčka
2.
kokos strouhaný 100 g • cukr práškový 50 g • máslo 120 g
Do mísy dáme kokos, cukr a nakrájené máslo. Vypracujeme měkkou hmotu.
4.
sušienky světlé 300 g • cukr práškový 50 g • máslo 160 g •kakao - prášek 30 g
Sušenky najemno rozdrtíme, přidáme cukr, změklé máslo, kakao a rum z rozinek.
5.
Vypracujeme měkkou hmotu a uložíme do chladničky. Po krátkém zchlazení vytvarujeme 34 kusů stejných kuliček. Pro lepší manipulaci můžeme dát kuličky opět zchladit.
6.
ořechy lískové 34 ks
Z bílé kokosové hmoty vytvarujeme 34 kusů malých vajíček. Do každého vajíčka zapracujeme lískový oříšek.
7.
Z každé tmavé kuličky vytvoříme placku, kterou obalíme bílé vajíčko. Vytvarujeme vajíčka, jak nejlépe umíme. :-)
9.
kokos strouhaný • cukrářské zdobení - pestré
... a obalíme v kokosu nebo v barevném cukrářském sypání.
10.
Skladujeme v chladničce.
-
-